Mücevher

Mücevher kelimesi elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, safir, inci gibi değerli taşlar ile donanmış veya onlardan yapılmış yüzük, kolye, küpe, bileklik gibi değerli takılardan ve süs eşyalardan bahsetmek için kullanılır. Fakat genel olarak kullanımı pırlanta, elmas, zümrüt, safir, yakut, inci gibi değerli taşların kendisini ifade etmek için kullanılır. Mücevher diyerek kast ettiğimiz değerli taşlar uzun ve organik fiziksel-kimyasal süreçler ile oluşur. Ender bulunmaları, kristal şeklinde olmaları ve şekillendirilmeye uygunlukları ile mücevherleri cazip kılar.

Mücevherlere genel olarak baktığımızda iki özellikleri vardır, birincisi maden ikincisi ise taştır. Maden olarak kıymetli ve uzun ömürlü altın gibi madenlerle üretilen mücevherlere taş olarak elmas, pırlanta, zümrüt, yakut, safir gibi değerli taşlar ya da sitrin, turmalin, blue topaz, aquamarine gibi yarı değerli doğal taşlar eşlik eder.

High jewelry koleksiyonumuza göz atmak için tıklayın.

 

Pırlanta olmayan bir altın takıda, önemli olan maden kısmının değerlidir. Swarovski, atom ya da zirkon taşlar gramajdan düşülerek, öncelikle maden kısım fiyatlandırılır. Pırlanta mücevherlerde ise mücevherin yapıldığı her bir parça ayrı değerlidir. Pırlanta olmayan bir mücevherin odak noktası altındır fakat, pırlanta bir mücevherin asıl odak noktası taşlarıdır. Daha önceleri bir taşın pırlanta ölçümü için, pırlanta makinesiyle onaylanması yeterliydi, artık günümüzde ise pırlantanın ölçümü için birçok skala bulunmaktadır.

Causal Kole ksiyonumuza göz atmak için tıklayın.